Zo voorkom je kortsluiting in huis

We hebben het vast allemaal wel eens een keer meegemaakt: kortsluiting. Een kortsluiting is iets dat je liever vermijdt. Een kortsluiting brengt in sommige gevallen risico’s en gevolgen met zich mee. Denk hierbij aan het ontstaan van brand. Dit wil je natuurlijk niet en daarom hebben wij een aantal tips samengesteld om kortsluiting thuis te voorkomen.

Overspanningsbeveiliging

Beschik je thuis over een “normale” meterkast of over een overspanningsbeveiliging meterkast? Een overspanningsbeveiliging in de meterkast beschermt elektronische apparatuur. Er is sprake van overspanning als de spanning hoger is dan de nominale spanning die een apparaat maximaal verdraagt. Elektronische apparatuur raakt hierdoor onherstelbaar beschadigd. Een overspanning wordt veroorzaakt door:

  • Schakeling op het net
  • Blikseminslag
  • Breuk van de nul

Overspanning door blikseminslag hoeft niet door een directe inslag te komen, maar dit kan ook plaatsvinden door inslag in de omgeving. De overspanning komt dan via kabels het gebouw binnen. 

Wat is kortsluiting?

Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dit gebeurt in de meeste gevallen wanneer elektriciteitskabels defect zijn door slijtage. De meeste elektriciteitskabels zijn voorzien van een isolatielaag wat voorkomt dat de kabels beschadigd raken. Wanneer een elektriciteitskabel defect is gaat de stroom zijn eigen weg. Door een defecte elektriciteitskabel wordt de stroomsterkte te groot en de draden te warm. Hierdoor ontstaat de kans op brand. Wanneer er geen overspanningsbeveiliging in de meterkast bevindt, zijn de gevolgen soms niet te overzien. 

Zo voorkom je een kortsluiting

Om een kortsluiting te voorkomen is het belangrijk om eens in de zoveel tijd na te kijken of de elektrische kabels van je apparaten goed geïsoleerd zijn. Maak absoluut geen gebruik van apparaten waar de kabels van beschadigd zijn en waarvan je de binnenkant van de kabel ziet. Wanneer je een stekker uit het stopcontact wilt halen, houd hem dan vast aan de stekker zelf en trek niet aan de kabel. Zorg ervoor dat draden en elektrische kabels minder last hebben van slijtage. Zorg er daarom voor dat er geen kabels onder deuren of tapijten liggen, hierdoor slijten de kabels sneller en raken ze gemakkelijker overhit. 

Om kortsluiting te voorkomen moet je:

  • Elektrische kabels regelmatig controleren
  • Niet meer ampère gebruiken dan is toegestaan
  • Alleen elektrische apparaten gebruiken die een CE label hebben
  • Stekkers bij het stekker gedeelte vasthouden
  • Verlengsnoeren helemaal uit rollen
  • Nooit meer dan één verlengsnoer achter elkaar gebruiken

Wanneer er thuis kortsluiting ontstaat en je hebt geen idee wat de oorzaak kan zijn, schakel dan een elektricien in.