Een bedrijfsruimte huren, hier moet je op letten

Wanneer je een onderneming bent gestart is het vaak nodig dat je een bedrijfsruimte huurt. Bij het huren van een bedrijfsruimte komen een aantal zaken kijken. In deze blog lees je waar je rekening moet houden bij het huren van een bedrijfsruimte. 

Huurlocatie

Allereerst is de locatie waar je een bedrijfsruimte huurt erg belangrijk. Woon je in een dichtbevolkte stad zoals Leiden? Ga dan op zoek naar een bedrijfsruimte in Leiden. Je zult merken dat de prijzen erg hoog zijn. Als starter heb je meestal niet heel veel te besteden. Probeer te kijken of er dorpjes in de omgeving zijn, hier is het meestal veel goedkoper om een bedrijfsruimte te huren. Kijk verder ook naar industrieterreinen, hier is de huur meestal veel goedkoper dan in de binnenstad. 

Financieel

Stel een maximum budget op voordat je op zoek gaat naar een bedrijfsruimte. Ga vervolgens binnen dit budget op zoek of schakel een makelaar in. Vervolgens moet je rekening houden met een aantal financiële aspecten. Bij het huren van een bedrijfsruimte moet er meestal borg betaald worden. Dit is vaak één of twee maanden huur. Bekijk goed of alles in de huurprijs begrepen zit, dus ook de servicekosten. 

BTW

De huur van een bedrijfsruimte is vrijgesteld van de omzetbelasting. Wanneer je toch wilt dat de huur wordt belast met BTW, bestaat er de mogelijkheid om dit met de verhuurder te bespreken. De BTW is dan te verrekenen en de huurkosten zijn aftrekbaar. In sommige gevallen is deze constructie voordeliger.

Huurperiode

Er zijn twee soorten bedrijfsruimtes. Een middenstandsbedrijfsruimte overige bedrijfsruimte. Een middenstandsbedrijfsruimte is een bedrijfsruimte dat voor het publiek toegankelijk moet zijn en waar het product of dienst direct wordt geleverd. Bij het huren van een bedrijfsruimte in de middenstand heb je wettelijk het recht om voor 2 jaar te huren of de keuze voor een termijn van 5 + 5 jaar. Bij overige bedrijfsruimte mag je zelf de termijn bepalen, kies bijvoorbeeld voor een bepaalde of onbepaalde tijd. Bekijk bij het huren van een middenstandsbedrijfsruimte dus goed naar je toekomstverwachting. Het tussentijds stopzetten van de huur van een middenstandsbedrijfsruimte is erg lastig. 

Oppervlakte van de bedrijfsruimte

Allereerst raden we sterk aan om een ondernemingsplan te maken wanneer je dit nog niet hebt gedaan. Dit is erg belangrijk omdat hierin staat waar je precies heen wilt met je onderneming. Zo is het makkelijker in te schatten hoeveel bedrijfsruimte je nodig hebt voor nu en in de toekomst. Er is minimaal ruimte nodig voor je bureau, kasten en apparatuur. Zorg er verder voor dat er genoeg ruimte overblijft om klanten te ontvangen. Misschien dat je over een aantal jaar personeel in dienst neemt. Wanneer dit het geval is raden we aan om een ruimte te kiezen die met je onderneming meegroeit. Hierdoor voorkom je dat je op korte termijn moet verhuizen naar een andere ruimte. 

Tot slot hebben we nog een tip voor je. Maak foto’s bij aanvang van de oplevering. Dit scheelt een hoop gedoe wanneer er sprake blijkt te zijn van beschadigingen. Ook is het daarmee eenvoudig om het pand na de huurperiode weer op te leveren, zoals je het destijds aangetroffen hebt.