WOZ bezwaar maken, verlaag gratis je WOZ waarde!

Iedereen die een eigen woning bezit heeft wel eens van de WOZ waarde gehoord. Ieder jaar weer valt er een flinke rekening op de deurmat die betaald moet worden omdat jij eigenaar bent van een woning. Maar wat is WOZ nu precies? We gaan je in dit artikel uitleggen wat de WOZ waarde inhoudt en hoe je deze kunt verlagen door WOZ bezwaar te maken. Het verlagen van je WOZ waarde heeft namelijk vele voordelen.

Wat betekent WOZ en wat houdt de WOZ waarde in?

De afkorting WOZ staat voor Waarde Onroerende Zaken. De WOZ wordt bepaald door de Wet WOZ. De WOZ wet bepaalt dat voor een aantal belastingen, dezelfde waarde van onroerende zaken wordt gebruikt. Het gaat hier om de belastingen:

  • Onroerende-zaakbelasting (OZB)
  • Waterschapsbelasting
  • Vermogensbelasting
  • Roerenderuimtebelasting
  • Inkomstenbelasting

De gemeente waarin jouw koopwoning staat is de instantie die de onroerende zaken taxeert voor de Wet WOZ. De WOZ wet geeft daarbij regels aan die de gemeente moet hanteren tijdens de waardebepaling van je woning. Een van de belangrijkste uitgangspunten daarbij zijn de vastgoedgegevens. Denk hierbij aan informatie over het bouwjaar of het renovatiejaar, de m2 grond die eromheen liggen, de inhoud van de woning, de indeling en de vraagprijs en verkoopprijs gegevens. Alle WOZ objecten dus ook jouw woning moeten worden gewaardeerd naar de waarde op een bepaald tijdstip, dit noemt men de waardepeildatum. 

Computermodellen en handmatige aanpassingen

De WOZ-waarde wordt verder voor een groot gedeelte geschat. De gemeentetaxateur gebruikt computermodellen die de kenmerken van jouw woning vergelijken met de kenmerken en prijzen van een groot aantal verkochte woningen in jouw gemeente. Daarnaast controleert men regelmatig aan de hand van Funda, luchtfoto’s en aanvragen van vergunningen of de ingevoerde kenmerken nog wel kloppen. Je begrijpt dat dit een massaal proces is waarbij de gemeentetaxateurs lang niet alles over jouw woning weten. Hierdoor kan absoluut een verkeerde WOZ waarde bepaling ontstaan. WOZ bezwaar maken is in de meeste gevallen lonend. 

Waarom WOZ bezwaar maken?

Alle bovengenoemde belastingen die je betaald zijn gebaseerd op de WOZ waarde van je koopwoning. Een te hoge WOZ-waarde kost tussen € 63,- en € 2.538,- per jaar! Over de looptijd van je hypotheek (30 jaar) betaal je dus tot € 76.140,- te veel belasting. Een WOZ bezwaar indienen kan je dus enorm veel geld schelen! Bovendien vergoedt de gemeente de gemaakte kosten voor zo’n WOZ bezwaar met een gemiddelde besparing van € 272,-

WOZ bezwaar laten maken voor jou

Toch zijn er maar weinig mensen die het WOZ bezwaar aantekenen. Dit komt omdat velen van ons opzien tegen de rompslomp die zo’n bezwaar met zich meebrengt. Daarbij weten ze niet goed hoe ze zo’n WOZ bezwaar moeten opstellen en indienen. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, er zijn namelijk instanties die je helpen met het WOZ bezwaar maken. Over het algemeen zijn dit gratis diensten dus je zou kunnen zeggen “niet geschoten is altijd mis”.

Wil jij WOZ bezwaar aantekenen omdat je denkt dat de WOZ waarde van je woning wellicht te hoog is? Vraag dan de Bezwaarmaker om hulp!