Tochtstrips voor het voorkomen van koude luchtstroom in de woning

Tocht in een woning is buiten onaangenaam ook nog eens slecht voor onze energierekening. Tocht zorgt er namelijk voor dat de warmte die binnen gestookt wordt verdwijnt. Tochtstrips kunnen de oplossing zijn. Door kieren tussen ramen en deuren goed af te sluiten wordt het direct een heel stuk aangenamer in de woning. Hebben jullie thuis ook last van tocht of een koude luchtstroom? Dan is meestal de voordeur één van de boosdoener. Zoek de juiste tochtstrips voor jullie voordeur en plaats deze met onderstaande tips op de juiste manier.

Tocht via de voordeur, welke tochtstrips kun je gebruiken?

De meest voorkomende tochtstrip, is die op de voordeur bevestigd wordt. Door de juiste tochtstrips op de voordeur te plaatsen, behoren koude hallen tot de verleden tijd. Zeker als jullie via de hal de trap op gaan naar de bovenverdieping is een tochtstrip op de voordeur aan te raden. De kou trekt anders ook direct naar boven. Door een tochtborstel onder de voordeur te plaatsen krijgt tocht geen kans. Ook zijn er tochtstrips verkrijgbaar voor deuren die niet helemaal goed sluiten. Doordat er ruimte is tussen de deur en het kozijn kan daar niet alleen koude lucht doorheen komen maar ook een irritant rammelende deur kan hiervan het gevolg zijn. Voor dit soort openingen is een tochtband de beste oplossing. Door de tochtband tussen de deur en het kozijn te plaatsen wordt de onnodige tocht verholpen.

Tochtstrip met inlage of met borstel

Er zijn twee verschillende uitvoeringen te verkrijgen als het gaat om een voordeur tochtstrip. Jullie kunnen kiezen voor een tochtstrip met inlage ofwel rubber of één met een borstel. Beide uitvoeringen werken hetzelfde, het gaat bij jullie keus voornamelijk om jullie persoonlijke voorkeur. Soms is deze keus ook afhankelijk van de toepassing. Rubber op vloerbedekking bijvoorbeeld is niet echt handig.

 Tochtprofielen van EPDM of aluminium

De tweede keus die jullie dienen te maken gaat om het materiaal van het tochtprofiel. Een veel gekozen materiaal is aluminium. Aluminium is vaak zilverwit van kleur en heeft een egale oppervlakte. Een groot voordeel van deze materiaalkeus is dat dit materiaal bestand is tegen corrosie. Een ander veel gebruikt materiaal bij tochtprofielen is EPDM dat staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. EPDM valt onder de groep synthetisch rubber en is bestand tegen vele zuren, UV straling en basen.

Tochtstrip bevestigen op of in de voordeur

Bedenk eerst goed waar jullie de tochtstrip willen gaan plaatsen. Kies de juiste strip voor de gewenste functie. Een zelfklevende tochtstrip is het meest makkelijk te monteren.

Maak eerst de ondergrond goed schoon zodat de strip goed blijft plakken. Ook is het handig om te kijken of aan beide kanten van de deur een even dikke strip nodig is. Doe je dit niet dan kan na het plaatsen de deur wellicht niet meer goed sluiten.

 Naast tocht ook vocht in huis?

Een heel ander probleem dat zich in huis kan voordoen is vocht. Ook voor vocht in de woning zijn eenvoudige oplossingen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatieroosters. Ook deze zijn simpel te monteren en zullen het wooncomfort sterk verbeteren en bijdragen aan een gezonde leefomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *