Tips om je werkplaats in te richten

Hoe fijn is het om een eigen werkplaats te hebben waar je heerlijk op je gemak kunt klussen, schuren, zagen, boren en dergelijke. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken heel belangrijk bij de inrichting van jouw werkplaats. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een werktafel, gereedschappen en apparatuur. We geven je daarom een aantal handige werkplaats inrichten tips, zodat jij jouw werkplaats op een goede manier kunt inrichten.

Vloer in de werkplaats beschermen

Is jouw vloer in de werkplaats van kaal beton? Dan kun je je misschien wel voorstellen dat dit niet echt praktisch is en zeker geen bescherming biedt aan de ondergrond. Daarom is het heel belangrijk om de betonnen vloer in jouw werkplaats te beschermen met een speciaal daarvoor gemaakte betonvloer coating. Met zo’n betonvloer coating wordt de ondergrond in jouw werkplaats beschermd tegen onder andere chemicaliën, zuren en vocht. Er ontstaat een chemische reactie en daardoor wordt de oppervlaktestructuur van het beton in de werkplaats verdicht. Hierdoor wordt de betonnen vloer onder andere keihard, slijtvast en stuifvrij, waardoor de vloer gemakkelijk jaren meekan. 

Denk na over het soort meubels in de werkplaats

Er zijn verschillende meubels nodig in een werkplaats, maar een van de belangrijkste meubels is natuurlijk de werktafel. Daarbij heb je keuze uit vaste werkbanken of werkbanken die je kunt verplaatsen. Denk daarom goed na wat jij nou eigenlijk nodig hebt en wat jou fijn lijkt werken. Het voordeel van een werkbank die je kunt verplaatsen, is dat je deze overal mee naartoe kunt nemen. Heb je een afspraak buiten de deur om klusjes te verrichten? Neem dan je werkbank gewoon mee! Het voordeel van een vaste werkbank is dat deze vaak een lade onder het blad heeft waar je gereedschap in kwijt kunt, zodat je deze snel bij de hand hebt.  

Zorg voor goede werkverlichting

We zien vaak in werkplaatsen dat er weinig daglicht naar binnen komt. Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat jij jouw werkplaats goed verlicht. Heb jij inderdaad een werkplaats waar niet voldoende daglicht naar binnen komt? Schaf dan goede werkverlichting aan, bijvoorbeeld led verlichting. Dit geeft niet alleen goede verlichting, maar het is ook een duurzame optie, omdat deze beter voor het milieu zijn dan ouderwetse gloeilampen. 

Houd je werkplaats schoon en opgeruimd

Niets is vervelender dan op zoek zijn naar bepaalde gereedschappen en deze niet kunnen vinden. Daarom is dit misschien wel een van de beste tips: houd het schoon en opgeruimd! Heb je gereedschap gebruikt? Leg dit dan meteen terug op de plek waar deze hoort. Zo ben je nooit je spullen kwijt, houd je overzicht en kun je gewoon lekker blijven doorwerken. Uiteraard is schoonmaken niet alleen hygiënischer, het voorkomt ook dat de gereedschappen vervuild raken.