Handige tips om je huis te beveiligen

Ik ben onlangs verhuisd en ik kwam erachter dat er eigenlijk zoveel zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Bij welke energieleverancier ga ik mij aansluiten? Waar sluit ik mijn televisie- en internet abonnement af? En dan nog alle verzekeringen en belastingen die om de hoek komen kijken waar ik niet zo een, twee, drie bij stil stond. Oh ja, een koude douche wil ik natuurlijk ook niet hebben, dus snel de watervoorziening regelen. Laat staan dat ik goed nagedacht had over het beveiligen van mijn huis, want veilig wonen betekent ook prettig wonen. Toen kreeg ik van een kennis een aantal onwijs handige tips die ik graag met jou wil delen, zodat jij hier zelf niet meer over na hoeft te denken.

Veiligheidsaarding van jouw woning

Veiligheidsaardings-systemen zorgen ervoor dat levensgevaar en brandgevaar bij gebouwen voorkomen worden. Aarding is namelijk geen luxe, maar een noodzaak. Waarschijnlijk zullen aardingssystemen bij een flatgebouw al goed geregeld zijn, maar bij een vrijstaand huis is dit minder vanzelfsprekend. Ga daarom na of jouw huis al voorzien is van een aardingssysteem en als dit al het geval is, is het belangrijk dat deze periodiek gecontroleerd wordt in de vorm van een controle en weerstandsmeting.  

Cilinders vervangen

Het was voor mij echt een opluchting toen ik eindelijk een leuk huisje had gevonden! Maar stond er totaal niet bij stil dat de vorige bewoners wellicht een sleutel hebben achtergehouden of misschien ooit zijn kwijtgeraakt. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld de makelaar, buren of familieleden van de vorige bewoners nog sleutels in zijn bezit hebben. Daarom is het een goed idee om meteen de cilinders te vervangen, zodat je er 100 procent zeker van bent dat jij de enige bent die sleutels van het huis heeft. Wist je dat 40 procent van de nieuwe eigenaren van een koopwoning het idee hebben dat ze bij de overdracht niet alle sleutels hebben ontvangen?

Raambeveiliging

Inbrekers hebben maar een kleine ruimte nodig om zich door een raam te wurmen. Daarom is het onwijs belangrijk dat de ramen van jouw woning goed beveiligd zijn. Een goede raambeveiliging verkleint de kans op inbraak zelfs met 90 procent! Zonde om hier niet even naar te kijken, toch? Nou vind ik het zelf vaak prettig om het raam op een kiertje te zetten, zodat er wat frisse lucht naar binnen kan komen. Echter hebben inbrekers dan vrij spel, omdat zij deze binnen mum van tijd kunnen forceren. Wanneer je toch wilt ventileren, kan een barrièrestang helpen om een klepraam goed te beveiligen.