VOGELSOORTEN EN ZOOGDIEREN VAN ZAMBIA

Ga jij binnenkort een Zambia safari maken? En kom jij vooral voor de dieren? Dan komt dat goed uit, want in Zambia leven ongeveer 225 soorten zoogdieren en er zijn meer dan 750 vogelsoorten te spotten . 

Houd jij van vogels spotte? Dan is Zambia de ideale plek om dat te doen met zijn 750 verschillende vogelsoorten. De ideale tijd om deze vogelsoorten te spotten is in het regenseizoen. Het regenseizoen is van november tot en met april. 

De beste plekken om de vogelsoorten te zien, zijn de nationale parken. 

De eerste plek waar je verschillende roofvogelsoorten kan spotten is de Zambezi Valley. Hierbij kun je denken aan de vleermuishavik, de crowned eagle en de visarend. 

Waar je ongeveer dezelfde soorten vogels kan vinden als bij Zambezi Valley, maar dan meer dan 400 verschillende, is bij de Luangwa Valley. Hier kan je bijvoorbeeld zwermen van regenboogkleurige lilian’s lovebirds spotten. Wat ook bijzonder is, zijn de duizenden karmijnrode bijeneters die nestelen in de oevers van de rivier. 

Zambia kent maar een endemische vogelsoort, de chaplin’s baardvogel en deze vogel is de spotten bij het lochinvar national park. Verder zijn hier veel watervogels te zien, zoals zwarte reigers, sprinkhaanvink, velduilen en fluiteenden. 

ZOOGDIEREN IN ZAMBIA SPOTTEN

Zoals al eerder benoemd heeft Zambia ook veel soorten zoogdieren. De meeste nationale parken van Zambia worden gedomineerd door rivieren en hier komen grote aantallen krokodillen en nijlpaarden voor. Daarnaast zijn hier ook olifanten kudden en de afrikaanse buffels te vinden. 

Waar veel grazers leven, leven ook veel roofdieren zoals leeuwen, hyena’s en luipaarden. Wilde honden waren bijna uitgestorven in Zambia, maar tegenwoordig zie je ze steeds meer terugkomen. 

Welke zoogdieren ook veel voorkomen in Zambia, zijn lechwe antilopen. Deze dieren kan je vinden op de graslanden in de buurt van het bangweule meer. Hier komen ook veel zwarte lechwe’s, een nog redelijk onbekende soort. 

Giraffen wil je natuurlijk ook zien tijdens je safari, en dat kan bij de nationale parken South Luangwa en Lower Zambezi. Zambi heeft ook een eigen soort, namelijk de thornicrotf giraffe. 

Apen zijn ook te zien in Zambia. baviananen zijn te zien in bergachtige of bosrijk gebieden. Ook de groene meerkat leeft in Zambia. Zij leven in groepen van ongeveer 20 en deze bevinden zich vooral in de buurt van water.