Thuiswerken? Zo doe je dat

Nu de maatregelen weer worden aangescherpt adviseert de regering dat er weer thuis gewerkt zou moeten worden. Voor veel mensen is het lastig om zich thuis te focussen. Het is hierbij belangrijk dat je een goede werkplek voor jezelf creëert. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.

Werkplek

Een goede werkplek is uiterst belangrijk als je thuis aan de slag wilt gaan. Creëer daarom een fijne en rustige plek in huis. Het is niet altijd nodig om achter een bureau te gaan zitten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan de keukentafel of aan de eettafel te gaan zitten. Zorg wel voor een goede stoel zodat je geen last krijgt van je rug. Een goede laptop kopen is misschien ook erg handig. Zorg er vervolgens voor je dat je weinig prikkels krijgt in de buurt van je werkplek. Ruim je werkplek goed op en maak er een echte werkplek van.

Routine

Zorg voor duidelijke gestructureerde dagen. Zet je wekker altijd op hetzelfde tijdstip en kleed je aan zoals je ook naar je werk zou gaan. Dit zorgt ervoor dat je in een werk modus terecht komt. Neem de tijd om te ontbijten en pak nog even een rustig momentje voor jezelf. Zo zorg je ervoor dat je dag dag met genoeg energie en concentratie begint. Ook kan het even lekker zijn om een stukje te lopen voordat je begint met werken. Stel een dagplanning op voordat je begint met werken. Zo maak je voor jezelf duidelijk wat er allemaal gedaan moet worden. Maak hier onderscheid tussen activiteiten in de ochtend en middag. Het is soms ook handig om op het einde van de werkdag al een planning te maken voor de volgende werkdag.

Dagindeling

Het voordeel van thuiswerken is dat je werkt wanneer jij het productiefst bent. Voor de één is dat in de ochtend/middag en voor de ander is dat de middag/avond. Je weet zelf wanneer jij het productiefst bent, sluit daarom je werktijden zo goed mogelijk aan bij je productiviteit. Op kantoor is het vaak ook niet mogelijk om je 8 uur achter elkaar te concentreren. Meestal wordt een dag ingedeeld met 3 pauzes tussendoor. Thuis heb je de mogelijkheid om je tijd anders in te delen. Plan bijvoorbeeld blokken van 1 of 2 uur. Waarin je gefocust te werk gaat en daarna een korte break neemt. Het voordeel van thuiswerken is dan dat je even een kwartiertje op de bank kan liggen of dat je even de hond uitlaat.

Alleen thuis werken is natuurlijk niet heel erg gezellig. Voorkom daarom dat je in een sociaal isolement terecht komt en spreek eens af om te FaceTimen met je collega’s of vrienden na het werken. Verder is het belangrijk dat je het thuis een beetje gezellig maakt. Zet de radio aan en koop een leuk vers bosje bloemen voor op de tafel.