Tips voor een gezonder eetpatroon

Een gezonde levensstijl willen we uiteraard allemaal. Voor veel mensen lijkt het een enorme uitdaging vol ingewikkelde diëten. Maar gezond eten hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. Er zijn een paar vuistregels die je kunnen helpen om een gezonder eetpatroon aan te houden. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt van enkele tips voor een gezonder eetpatroon. Zo krijg jij de belangrijke voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om fit te blijven.

1- De 80/20 regel

Laten we eerst met de meest verleidelijke tip beginnen. Met de 80/20 regel maak je het aantrekkelijker voor jezelf om een gezonder eetpatroon aan te houden. De 80/20 regel staat voor 80% van de tijd zo gezond mogelijk eten, waarbij je de resterende 20% ook wel af en toe ongezond mag eten.

Eet voorbeeld doordeweeks zo gezond mogelijk en in het weekend af en toe een patatje, een kroket, avondje chips of een handjevol borrelnoten. De 80/20 regel zorgt er voor dat je jezelf toch wel blijft belonen.

2- Meer fruit en groenten

Dit spreekt wellicht een beetje voor zich maar grijp vaak naar fruit en eet regelmatig groenten. Fruit en groenten zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het is belangrijk om elke dag 2 á 3 porties fruit te eten. Varieer ook vaak in fruit. Er wordt aangeraden om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Dit is wel het minimum en wij raden daarom uiteraard aan om dagelijks meer dan 250 gram groenten te eten.

3- Eet minder suiker

Zoetigheden vinden wij allemaal wel lekker. Een koekje, drop, taart, blikje fris en ga zo maar door. Maar hier zitten enorm veel toegevoegde suikers in. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om dagelijks niet meer dan 50 gram suiker te consumeren.

Suiker is te vinden in producten welke wij bijna wel dagelijks gebruiken. Denk hierbij aan sauzen (zoals currysaus, mayonaise, ketjap en meer), broodbeleg (zoals chocoladepasta, hagelslag, jam, stroop en meer), frisdrank (denk aan een blikje cola of ijsthee) en zelfs zuivel kan suiker bevatten (denk hierbij aan ijs, chocolade melk of yoghurt). 

4- Ga zo veel mogelijk voor puur eten

Als aanvulling op tip 3 raden wij aan om zo veel mogelijk zelf te maken. Het is eigenlijk enorm makkelijk om ketjap of mayonaise zelf te maken. Maak zelf een pizza of je eigen pastasaus. Zo voorkom je dat je onnodige suikers binnen krijgt en weet je dat alle ingrediënten vers zijn. Puur eten is eigenlijk ook enorm lekker.

5- Drink veel water

Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Daarom heb je dagelijks ook veel water nodig voor een goede doorstroming. Drink dagelijks minstens twee liter water. Voldoende water zorgt voor een gezonde stofwisseling, goede nachtrust en een gezond immuunsysteem. 

6- Eet regelmatig

Verwar het niet met veel eten. Wij raden aan om regelmatig maar wel weinig te eten. Eet om de twee uur en pak een kommetje kwark, een stuk fruit of een handjevol noten. Door regelmatig maar weinig te eten voorkom je dat je enorme eetbuien krijgt. Zo heeft je verteersysteem en metabolisme weinig te verduren.