Een lopend buffet voor een grote groep organiseren?

Een tijdje terug heb ik bij mij thuis een feestje georganiseerd, omdat mijn partner 35 jaar geworden is. Dat leek mij wel een goede reden voor een gezellig feestje met al onze vrienden en familie. Ik ben een echte regeltante en wilde dat het aan niets ontbrak. Wekenlang hield ik de aanbiedingen in de foldertjes in de gaten om ervoor te zorgen dat de kosten niet de spuigaten uitliepen. Maar toen kwam de grootste klus. Ik wilde onze gasten ook iets lekkers te eten aanbieden en besloot om een lopend buffet te organiseren. Maar man, wat een geregel was dat. Wil jij binnenkort ook een lopend buffet voor een grote groep organiseren? Lees dan vooral mijn tips zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  

Zorg dat je de juiste apparatuur in huis hebt voor een lopend buffet

Als alle gerechten eenmaal klaar zijn, wil je natuurlijk wel dat deze op de juiste temperatuur blijven. Een chafing dish kan ervoor zorgen dat de gerechten op de juiste temperatuur blijven. Je hebt een chafing dish in verschillende uitvoeringen. Zo heb je elektrische chafing dishes en chafing dishes op brandpasta. Deze kun je natuurlijk zelf aanschaffen, zodat je deze vaker kunt gebruiken, maar er zijn ook bedrijven waar je ze voor een dag kunt huren. Uiteindelijk ben ik zelf voor de chafing dish op brandpasta gegaan en vond dit ideaal, want ik heb de hele avond mijn gerechten warm kunnen houden!

Zelf koken of uitbesteden?

Wanneer je een lopend buffet voor een grote groep gaat organiseren, kun je ervoor kiezen om urenlang zelf in de keuken te gaan staan, maar er zijn natuurlijk tal van cateringbedrijven waar je een heerlijk buffet kunt bestellen. Wat ik uiteindelijk zelf heb gedaan? Ik heb een buffet besteld bij onze lokale groenteboer. Zelf ben ik namelijk veel te druk met mijn werk en dergelijke om de gerechten zelf klaar te maken. Ik ben op een zaterdagmiddag langsgegaan bij de groenteboer en gevraagd wat de mogelijkheden waren om een catering te verzorgen. Hij gaf mij een aantal opties en uiteindelijk ben ik voor een heerlijk winters stamppottenbuffet gegaan met ballen gehakt en jus. In totaal had ik drie verschillende stamppotten, namelijk rauwe andijvie, spinazie en hutspot. De reacties van onze gasten waren onwijs leuk, omdat het midden in de winter was en iedereen wel trek had in een lekker stamppotje met een bal gehakt. Bovendien had niemand deze vorm van buffet van mij verwacht, want normaal gesproken krijg je een pastabuffet bijvoorbeeld.  

Zorg voor genoeg borden en bestek bij een lopend buffet voor grote groepen

Ik kreeg ongeveer 40 man over de vloer, maar ik had natuurlijk niet zoveel servies in huis. Gelukkig kon de groenteboer waar ik mijn buffet had besteld ook bestek en borden regelen. Deze hoefde ik na afloop zelfs niet af te wassen en dat vond ik echt heel erg fijn! Tuurlijk, je kunt ook kiezen om de gerechten te serveren op plastic borden, maar een stamppotje met een lekkere bal gehakt vind ik persoonlijk toch niet zo prettig eten met plastic servies. Ieder zijn keuze natuurlijk.