Tips voor een diervriendelijke tuin

Insecten en dieren maken je tuin wat levendiger. Terwijl jij lekker buiten zit, geniet je van de geluiden om je heen. Creëer voor jezelf dat heerlijke buitengevoel door je tuin wat groener te maken en diervriendelijker. Maar hoe doe je dat? In dit blog lees je 6 handige tips om je tuin om te toveren tot een diervriendelijke tuin.

Plaats bomen en planten

Wil jij beschutting en voedselbronnen creëren voor vogels, vlinders en andere insecten. Plaats dan bomen en planten in je tuin. Bomen, struiken en planten zorgen voor een diervriendelijke tuin, het geeft de dieren een plekje waar ze zich kunnen nestelen.

Wanneer je aan de slag gaat met het plaatsen van bomen, struiken en planten. Wissel dan af in hoogtes, hiermee creëer je fijne plekjes waar de dieren zich lekker tussen kunnen verstoppen. Plaats een boom om een schaduwrijk stukje te krijgen in de tuin, naast dat het fijn is voor jezelf in de warme zomermaanden, is het voor de dieren net zo fijn. 

Plant veel bloemen

Naast dat bloemen je tuin kleurrijk maken, zorgen bloemen ook voor vogels, vlinders en insecten in de tuin. Bloemen zijn een goede aanvulling op bomen, struiken en planten. Wil jij graag de bij helpen? Plaats dan nectarrijke bloemen in de tuin zoals lavendel. Naast de bij zijn ook hommels en vlinders dol op deze bloemen.Hommels, bijen en vlinders zijn ook belangrijk voor de bestuiving van je planten. De bloemzaden die loskomen zijn weer belangrijk voor vogels, kleine knaagdieren en andere tuinbewoners.

Let wel op tijdens het aanschaffen van bloemen dat je zorgt voor genoeg variatie, zodat je het hele jaar een mooie diervriendelijke tuin hebt. Dit zorgt ervoor dat je het hele jaar allerlei diersoorten aantrekt.

Waterrijke plekjes

Water trekt diverse dieren aan zoals vogels, kikkers en insecten aan. Heb je geen ruimte voor een kleine vijver. Plaats dan een waterschaal in je tuin. Hier kunnen kleine vogels lekker in badderen. Een vijver heeft natuurlijk de voorkeur om een tuin diervriendelijk te maken. Hier komen namelijk de meeste dieren op af, zoals kikkers. Hou er rekening mee dat kikkers je vijver levendig maken, maar ze maken ook een hoop lawaai in de avond met hun gekwaak. Ben je van plan om een diervriendelijke vijver te plaatsen, laat dan de oevers geleidelijk afgelopen, wees speels met de waterdieptes, plant veel planten voor beschutting en vergeet geen waterplanten te plaatsen. Zo maak jij je vijver aantrekkelijk voor dieren en creëer jij een sfeervol plekje in je tuin.

Bied dieren nestjes aan

Veel dieren zoeken beschutting in bomen, struiken en planten. Sommige nestelen zich daar zelfs in. Wat ervoor zorgt dat jouw tuin een levendig paradijs wordt. Wil je insecten ook een huis geven, plaats dan een insectenhotel. Let wel op plaats deze op een zonnige en droge plek. Meer vogels in je tuin? Plaats dan een vogelhuisje. Zo maak je jouw diervriendelijke tuin uitnodigend voor de dieren in de buurt.

Tip: maak de huisjes nooit schoon met chemische producten. Dit vinden de dieren niet zo fijn.

Weinig verharding

Het spreekt voor zich maar haal de tegels uit de tuin en leg een mooi stuk aan voor bomen, planten of gras. Een groene tuin is een fijne tuin voor dieren en is ook nog eens beter voor het afvoeren van water. Bovendien houdt een groene tuin het water beter vast, wat weer goed is in de warme zomermaanden. Het voorkomt hittestress en wateroverlast, wat weer fijn 

Gebruik geen chemische producten

Om een tuin zo diervriendelijke mogelijk te houden is het advies om geen chemische producten te gebruiken in de tuin. Bijvoorbeeld wanneer je slakkenkorrels gebruikt tegen de slakken, gaan niet alleen de slakken dood. Maar zullen ook de vogels die de slakken eten ook ziek worden. Je moet het ongedierte zien als voedsel voor de dieren die jij juist zo graag in je tuin wilt zien. Dit is een natuurlijk proces en hoeft geen chemisch product aan de pas te komen.