Wonen op een camping, mag dat?

Je kampeert op een prachtige camping in Nederland en je ziet van die prachtige chalets staan op de camping, of een fraaie stacaravan. En je denkt hier zou ik wel willen wonen later. Je ziet jezelf al zitten tussen de prachtige natuur en genieten van de rust. Maar dan vraag jij jezelf af: mag je wel wonen op een camping? In dit blog leggen wij uit hoe het zit met het wonen op een camping.

Type woningen camping

Er zijn diverse soorten vakantiehuisjes in ons land beschikbaar om te verblijven. Zo zijn er recreatiewoningen in de vorm van vakantiehuisjes op een vakantiepark, camping of op het strand. 

Bestemmingsplan: recreatiebestemming of woonbestemming 

Of je mag wonen op een camping ligt aan het bestemmingsplan van de gemeente voor de desbetreffende camping. In het bestemmingsplan staat namelijk welke bestemming een gebouw heeft. Heeft een camping recreatie als bestemmingsplan, dan is het niet toegestaan om hier permanent te wonen. De camping is dan bedoelt om te genieten van de recreatie, de natuur, landschap en de rust.

Als de camping als bestemmingsplan wonen heeft, dan is het toegestaan om er permanent te wonen. De camping gaat hier niet over, dit bepaalt de gemeente waar de camping zich bevindt. 

Wonen op een camping verschilt per gemeente

De gemeente stelt de regels en beleid vast voor het bewonen van campings. Hier kun jij dan ook navragen of het mogelijk is om permanent te gaan wonen op de camping die jij voor ogen hebt. De gemeente kan vaststellen welk bestemmingsplan de desbetreffende camping heeft. Betreft het een woonbestemming dan mag jij er permanent wonen. Betreft het een recreatiebestemming dan mag jij er niet permanent wonen, maar wel een flink aantal dagen per jaar. Hoeveel dagen dit zijn per jaar, moet je navragen bij de betreffende gemeente. Elke gemeente heeft zijn eigen regelgeving hiervoor opgesteld. Er zijn namelijk gemeenten die hebben vastgesteld dat jij er 9 maanden per jaar mag verblijven, maar er zijn ook gemeenten die een 4 maanden beleid voeren. Zoals je ziet een enorm verschil.

Conclusie

Wil jij wonen op die prachtige camping tussen de natuur in een vakantiehuisje of bungalow. Kijk dan goed of het huisje een woonbestemming heeft, dan is er namelijk niets aan de hand. Heeft het vakantiehuisje een recreatiebestemming? Check dan goed bij de gemeente wat hun beleid is ten opzichte van het wonen op een camping. De regels zijn niet landelijk bepaalt dus deze regels verschillen weer per gemeente, handig om te weten als je ooit verhuist van camping. Check goed hoeveel dagen jij in het huisje mag verblijven. 

Vraag daarom informatie bij gemeente op om te onderzoeken of dat huisje van jouw dromen binnen handbereik is, of dat jij nog helaas even verder moet zoeken naar dat prachtige plekje in de natuur.