Luchtvochtigheid in huis verbeteren

De juiste luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je gezond en fijn woont. Heb jij last van droge ogen in huis? Grote kans dat de luchtvochtigheid te laag is en je veel droge lucht in huis hebt. Maar hoe merk je nog meer dat de luchtvochtigheid niet goed is in je huis? En wat kan je doen om het te verbeteren? Je leest het hieronder.

Wat is luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is een percentage dat aangeeft hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. Hoe hoog dit percentage is hangt af van een paar factoren, waaronder het weer, de ventilatie in huis en aantal planten in huis. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Dit kun je meten met een hygrometer. 

Wanneer is de lucht te droog

Wanneer je vaak last hebt van prikkende ogen, droge lippen of last hebt met ademhalen. Kan dit een teken zijn dat de lucht in je huis te droog is. Door te droge lucht in je huis kunnen allergische reacties verergeren en verspreiden de virussen makkelijker in je huis. 

Naast dat te droge lucht slecht is voor je gezondheid, is een te lage luchtvochtigheid slecht voor je meubels en planten. Planten hebben vocht nodig om te overleven. 

De winter is vaak een periode dat de luchtvochtigheid in je huis afneemt en dus droge lucht veroorzaakt in je huis. Dit komt doordat het buiten kouder is en in koude lucht zit minder waterdamp. In huis staat de kachel lekker aan en dit verwarmt de lucht zonder dat er vocht bij komt. 

Wanneer is de lucht te vochtig

Heb je veel last van schimmel in je huis of heb je het vaak warm? Dit zijn indicaties dat je huis te vochtig is. Dit zorgt er ook voor dat het huis muf ruikt en benauwd aanvoelt. Niet echt een lekkere situatie om in te zitten en te ademen. 

Naast schimmel kan een te hoge luchtvochtigheid in huis ervoor zorgen dat houtrot ontstaat, het behang los komt of dat de deuren gaan klemmen. Door vocht zet hout immers uit.

Aanpassingen

Heb jij het gevoel dat de luchtvochtigheid niet goed is in je huis of heb je daadwerkelijk gemeten met een hygrometer? En lag het percentage niet tussen de 40 en 60 procent. Dan staan hieronder een paar tips om de luchtvochtigheid te verbeteren. 

Droge lucht

Bij een te droge lucht is het van belang om meer vocht in huis te krijgen. Dit kan op verschillende manieren. Belangrijk is wel dat de verwarming niet te hoog staat anders verdampt deze lucht snel. 

  • Plaats planten in huis. Naast dat ze leuk staan in huis, zuiveren ze de lucht en met hun bladeren verhogen ze de luchtvochtigheid.
  • Bakjes water aan de radiator hangen. Door de warmte van de radiator verdampt het water en wordt de lucht vanzelf vochtig.
  • Plaats een luchtbevochtiger in de ruimte waar de lucht te droog is. Deze apparaten verspreiden vocht in de lucht middels verdamping.

Vochtige lucht

Een gemiddeld gezin produceert tot wel tien liter vocht in de lucht. Hierdoor kan de lucht te vochtig aanvoelen en dus muf ruiken. Om de lucht droger te krijgen kun je de volgende dingen doen.

  • Goed ventileren. Zet op verschillende momenten van de dag het raam open.
  • Droog de was buiten. Als je de was binnen ophangt komt het vocht in de lucht.
  • Plaats vochtvreters in huis. Deze trekken water uit de lucht aan en zetten dit om in water. Deze kun je vervolgens legen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *