Ga jij verven? hier vind jij tips

De muren in je huis bepalen voor een groot gedeelte de sfeer in de ruimtes. De kleur van de muur brengt een bepaalde uitstraling en bepaalt wat voor kleur meubels er bij passen. Wanneer jij ervoor kiest om de muren te gaan verven, is het mogelijk om de sfeer helemaal om te gooien. In dit blog lees jij wat de beste aanpak bij het muren verven is  en handige tips.

Voorbereiding muren verven

Voordat je begint met het verven van de muren is er enige voorbereiding nodig om tot een snel en goed resultaat te komen. 

Schoonmaken

Maak de ruimte schoon en leeg voordat je begint met het verven. Haal de meubels uit de ruimte zodat hier geen verf op kan komen. Het is zonde wanneer er een geliefd meubelstuk beschadigd raakt tijdens het verven. Heb je geen ruimte om je meubels weg te zetten, bescherm deze dan af met een afdekzeil. 

Ontvetten

Om te zorgen dat de verf beter hecht is het van belang dat je de muren die je wilt gaan verven goed ontvet. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en geeft een beter resultaat.

Afplakken

Plak de randen, plinten, stopcontacten, kozijnen en andere objecten af met schilderstape. Dit zorgt voor een strakke afwerking en zorgt ervoor dat jij sneller kan schilderen. 

Grondverf

Is de muur die jij wilt schilderen van hout? Zorg er dan voor dat deze goed geschuurd is en breng na het schoonmaken een laag grondverf aan. Een laag grondverf zorgt altijd voor een betere hechting op hout dan enkel een lakverf. 

Kies de juiste hoeveelheid verf

Er zijn diverse soorten verf beschikbaar, ieder met een ander eindresultaat. Zo is er verf dat je minimaal twee keer moet aanbrengen om een goed dekkend resultaat te krijgen. Er is ook verf beschikbaar dat in één keer dekt, bedenk wel dat hieraan vaak een prijskaartje aan hangt. Om de juiste hoeveelheid verf te berekenen, vermenigvuldig je de breedte met de hoogte van de muur. Op deze manier kom je achter de oppervlakte die je wilt gaan schilderen. Vermenigvuldig het oppervlakte met twee, wanneer je minstens twee lagen moet aanbrengen. Om erachter te komen hoeveel potten verf je nodig hebt, deel je het aantal vierkante meters door het aantal m2 per liter dat op de verfpot staat.

Kies de juiste kwasten

Gebruik kleine kwasten om de hoeken en randen te verven. Voor de grote oppervlaktes is het aan te raden om een verfroller te gebruiken. Het gebruiken van de juiste kwasten geeft tijdens het verven van de muur het beste eindresultaat.