Hanglampen: keuze genoeg, maar welke is geschikt voor jou?

Aan hanglampen is er geen tekort en het maken van een keuze uit het enorme aanbod wordt vaak als bijzonder lastig omschreven. En als jij deze zware taak op je hebt genomen, dan is het goed mogelijk dat je het even niet meer ziet. Daarom hebben we de onderstaande informatie opgesteld en helpen we jou met het vinden van de ideale hanglamp voor jouw ruimtes.

 

Hanglampen die je mooi vindt

Na dit artikel worden er vooral praktische zaken over hanglampen besproken, maar het is goed om eerst te zeggen dat het voornamelijk belangrijk is dat jij je hanglamp mooi vindt. Je hebt vast een bepaalde stijl thuis waar je dus ook van houdt en het is goed om deze stijl door te zetten in je hanglamp. We hoeven je niet te vertellen dat een moderne lamp in een klassiek interieur totaal niet tot zijn recht zal komen. Dat gezegd hebbende, het is jouw woning, jouw lamp en zo lang jij er tevreden over bent, maakt de rest eigenlijk vrij weinig uit.

 

Voor elke ruimte een hanglamp

Je zult voor de eetkamer waarschijnlijk andere hanglampen aanschaffen dan voor de woonkamer. Hetzelfde geldt voor de keuken en de slaapkamer. In de woonkamer hebben hanglampen een veel algemenere functie van verlichten dan boven de eetkamer, waar het doelgericht moet verlichten. De hanglamp in de slaapkamer heeft vooral een decoratieve functie, want deze is veel uit. Door na te denken over de functie die hanglampen kunnen vervullen, kun je er bij de volgende stap een naam aan geven.

De functie van de hanglamp

Hanglampen hebben verschillende functies. Zo zal een hanglamp in de woonkamer als basisverlichting fungeren. De gehele ruimte wordt ermee verlicht. Basisverlichting wordt daarom vergezeld door sfeerverlichting, wat enkel bepaalde gedeelten van de ruimte accentueert. Decoratieve verlichting heeft enkel een decoratieve functie en is er niet zo zeer om de ruimte van licht te voorzien. Accentverlichting, zoals spotjes, gebruik je om een meubelstuk, een schilderij of een kunstwerk in de schijnwerpers te zetten. Welke functie moet jouw hanglamp gaan vervullen?

De lichtbron uitkiezen

Een laatste punt om over na te denken is de lichtbron die je gebruikt. Voor feller licht zorg je voor een lichtbron met een hoger aantal Lumen. Dit getal zal tussen 300 en 1300 Lumen liggen en dan is 1300 fel licht en 300 zwak licht. De warmte van het licht wordt bepaald door het aantal Kelvin. Voor sfeervol en warm licht neem je een lichtbron met 2200 Kelvin en voor zeer helder licht kies je maximaal 4200 Kelvin uit. 2700 Kelvin is standaard. 

De beste hanglamp kiezen

Nu is het tijd om uit alle hanglampen de beste te kiezen en dat doe je door je eigen smaak te combineren met de bovenstaande praktische informatie. Zo kun je alvast een selectie maken met hanglampen die geschikt zijn en dan wordt de keuze al een stuk gemakkelijker. Wat je ook kiest, met een mooie hanglamp komt ieder interieur tot leven. 

De beste hanglampen en design lampen vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *