Een steentje bijdragen aan het milieu in 3 stappen

Duurzaamheid is al jaren een hot topic. Al decennia zelfs. Een duurzaam onderwerp dus. Terwijl er wordt gelobbyd voor collectieve stappen op landelijk of zelfs wereldniveau, draag je zelf ook je steentje bij. Maar hoe dan en waarom? We nemen een paar handige stappen met je door.

Koop tweedehands

Tweedehands is tegenwoordig zo bereikbaar. Je hoeft niet meer te speuren in de krant. Er is genoeg aanbod via Marktplaats, Facebook en Whatsapp. En het leuke is dat veel spullen die je tweedehands koopt echt niet splinternieuw hoeven te zijn en zelfs na een aantal jaren gebruiken er nog steeds als nieuw uit zien. Een tweedehands bureau bijvoorbeeld. Het wordt bijna net zo vaak tweedehands gekocht als nieuw. Meubels trouwens sowieso. Een bureau slijt niet en gaat bij normaal gebruik je leven lang mee. Waarom zou je dat nieuw kopen als er zoveel tweedehands aanbod is?

Het gaat erom dat er eigenlijk een grondstoffentekort is en dat productie en vervoer weer extra druk geeft op het milieu. Het is dus een duurzame keuze om producten langer te gebruiken en/of producten over te kopen die al geproduceerd zijn. Natuurlijk bespaart het ook gewoon een hoop geld. Je koopt simpelweg meer met minder.

Voorkom zwerfafval

Zwerfafval is zo triest. Rommel in de buurt, plastic op het strand en lege blikjes in het bos. Zonde! En dieren gaan erdoor dood. Hier valt dus direct winst te behalen. Natuurlijk moeten mensen er nog steeds op gewezen worden dat afval niet in de natuur hoort. Soms komt het er onbedoeld terecht als containers bijvoorbeeld omwaaien tijdens harde windstoten. 

Neem tijdens een wandeling een prikstok of grijper en een vuilniszak mee. Ik hoor je denken, waarom zou jij andermans rommels op moeten ruimen. Dat zou zeker niet moeten! Maar doe het dus niet voor een ander, doe het voor je eigen goede gevoel en voor de natuur.

Als jij een uurtje wandelt en met een volle zak thuis komt is dat aan de ene kant super triest. Aan de andere kant geeft het een onwijs voldaan gevoel waar iedereen de vruchten van plukt.

Je huis verduurzamen

Met je huis verduurzamen valt veel winst te behalen. Als je dezelfde warmte genereert met minder stookkosten of dezelfde apparatuur gebruikt met minder stroomkosten, dan is dat 100% winst. Het kost wat meer geld als investering dan de eerder genoemde punten maar het kan een serieus rendement opleveren en verdient zichzelf uiteindelijk zeker terug. Begin je vanavond in ieder geval met je eerste opruimwandeling? Topper!