De tuin lenteklaar maken doe je zo

Het is eind februari. De dagen worden langer en de zon voel je weer duidelijk op je gezicht. Het is nog zeker koud en de temperatuur gaat gewoon nog onder nul. Toch zie je dat de lente klaar staat. Veel bomen staan duidelijk in de knop en de eerste voorjaarsbloeiers steken al de kop op. Krokussen en sneeuwklokjes zijn er alweer vroeg bij. Het is tijd om de tuin weer klaar te maken voor de lente en de zomer.

De tuin voeden

De bloeiperiode staat voor de deur. Het is belangrijk om juist in deze fase je planten wat extra te bieden. De winterperiode is voor planten vaak overleven en voorbereiden op de lente. Je tuinheg of haag verdient extra aandacht. Ongeacht of deze wintergroen of kaal is geworden, wil je dat hij er een paar maanden later weer vol nieuwe scheuten bij staat. Een goed voorbeeld is de buxushaag. Je buxus bemesten doe je in februari/maart. De buxus is namelijk ook gevoelig voor teveel zout. Als de weg gestrooid wordt met pekel kan de buxus daar zeker last van hebben, omdat die vaak aan de rand van de tuin staat. Een goed voorbeeld van een plant die dus wel wat extra aandacht verdient.

Ook vul je de tuin in maart aan met wat bemeste tuinaarde. Je weet dat het hier weer tijd voor is, omdat dan alle tuincentra en supermarkten weer volop voorraad én aanbiedingen hebben.

Ruimte maken

Ook zorg je in deze fase weer voor groeiruimte. Dorre bladeren, kapot gevroren planten en andere troep haal je weg. Schoffel de aarde mooi aan zodat de tuin weer zijn gang kan gaan. Veel planten snoei je ook in het voorjaar. De oude scheuten van vorig jaar beschermen de planten tegen invriezing. Nu de vorstperiode in maart/april achter de rug is geef je deze planten weer een goede snoeibeurt. Denk aan de hortensia, die daarna weer volop groeit en vanaf begin juli weer in bloei zal staan. Ook de bloesembomen, zoals een sierkers snoei je vlak na de bloei.

Terras schoonmaken

In de herfst en winter valt relatief veel regen. Doordat het koud is blijft het terras lang nat. Vooral tuinen die op het Noorden liggen krijgen weinig zonlicht. Zeker ‘s winters als de zon slechts laag aan de hemel blijft staan. Groene aanslag en gladde tegels is een terugkerend probleem. Maar maart is wel de periode om het terras weer even schoon te spuiten en glad te schrobben. Gebruik een groene aanslagreiniger en je zult zien dat het terras er eenmaal droog weer fantastisch uitziet. Als bonus zorg je met een bosmaaier of onkruidgereedschap weer voor strakke randjes.