Wat is de sleutel voor een goede relatie?

Of je nou voor het eerst verliefd bent, in een relatie zit of helaas uit elkaar gaat. Zoals iedereen vraag jij je vast wel eens af: wat is de sleutel voor een goede relatie? Wij zochten het voor je uit.

1. Daten voor hoger opgeleiden

Voor een langetermijnrelatie moet je iemand van hetzelfde niveau zoeken. Verdiep je bijvoorbeeld in online daten voor hoger opgeleiden als je geïnteresseerd bent in de wereld om je heen. Niet iedereen met een hbo- of universitair diploma heeft hetzelfde wereldbeeld, maar ze zijn wel veel vaker geïnteresseerd in de Nederlandse politiek, een vakantie naar het buitenland, een museum bezoeken en in jouw belevingswereld. Zoals echte interesse tonen in jouw werkdag.

Net zo belangrijk: zorg dat jullie dezelfde politieke mening en hetzelfde geloof hebben. Is jouw date fel tegen asielzoekers, terwijl jij net een Oekraïense vluchteling in huis hebt genomen? Zulke grote verschillen zorgen ook later in de relatie vaak voor problemen. Net als geloof: als de een streng gelovig is en de ander juist niet, levert dit veel discussies op. Misschien niet tijdens jullie eerste dates, maar wel als je bijvoorbeeld kinderen krijgt. Zoals over of een van jullie dan huismoeder wordt of gewoon blijft werken. Maar ook over hoe religieus de opvoeding gaat worden. Om dat soort gedoe te voorkomen, kun je het beste direct filteren op het wereldbeeld van jouw partner. 

2. Behoud je eigen leven

Vooral als ze gaan daten of net officieel samen zijn, willen veel mensen 24/7 bij hun partner zijn. Elkaars hand vasthouden tijdens het eten, knus tegen elkaar aan kruipen om een film te kijken – ze willen elkaar geen moment los laten. Toch is dat op de lange termijn wel beter. Sterker nog: in een goede relatie hebben beide partners gedeeltelijk hun eigen leven. Sommige dingen doen ze samen, andere los van elkaar. 

Vooral dit laatste is belangrijk: behoud je eigen leven. Door met jouw eigen vrienden en vriendinnen af te spreken, eens zonder je partner jouw ouders te bezoeken of een heel andere sport te doen. Kun jij dit binnen je relatie doen? Dan is dat een goed teken, want jouw partner heeft vertrouwen in jou en wil dat jij een leuk leven hebt – ook als hij/zij er even niet bij is. Natuurlijk moet je wel ruimte overhouden voor dingen met jouw partner. Zoals samen naar die ene film of samen uit eten. 

Hebben jullie het allebei heel druk met je eigen leven? Dan hebben wij een tip voor je: plan een standaard “date night” per week. Waarin je echt met z’n tweetjes bent. Je kunt zo’n avond vullen met plannen maken voor de volgende vakantie, een avondje samen weg, een leuke film kijken of online naar leuke huizen kijken. Dat laatste is meteen ook een goede relatietest. Om drie redenen:

  • je kunt direct zien of jullie dezelfde wensen hebben – of tot een compromis kunnen komen
  • je ontdekt hoe serieus jouw partner jullie relatie nou echt ziet
  • met een verhuizing beleef je ook de minder leuke kant van jouw partner

3. Goede test: samen verhuizen!

Wij zouden Huisjestips niet zijn als we deze belangrijke tip over het hoofd zien: samen verhuizen. Hoe stressbestendig is jouw partner, hoe chaotisch ben jij zelf en werkt dat wel samen? Willen jullie liever alle voorbereidingen samen doen of is het beter als één van jullie de dozen inpakt en de ander alle meubels uit elkaar schroeft? Zoals gezegd krijg je juist tijdens een verhuizing de minder leuke kant van jouw partner te zien. Er komt immers veel stress bij kijken en er gaat altijd wel iets mis. Hoe jij en jouw partner daarop reageren, zegt veel over hoe jullie met een crisis omgaan. 

Een verhuizing is dus een handige test voor toekomstige crises. Zijn jullie er samen tegen bestand? Vinden jullie een handige taakverdeling? Of staan jullie wekenlang tegen elkaar te snauwen? Het liefst ontdek je dat natuurlijk tijdens een kleine crisis zoals het verhuizen. Zodat je weet of jullie een grote crisis – ernstige ziekte, familieproblemen etc. – ook samen kunnen doorstaan.