“Beter een goede buur dan een verre vriend”. Dat spreekwoord bestaat niet voor niets, want aan een goede band met je buren heb je heel veel. Maar dan moet je die wel krijgen. Hoe voorkom je een slechte band met je buren? Door geluidsoverlast te voorkomen. Veel mensen klagen over geluidsoverlast van de buren. Dat betekent dat jouw buren ook wel eens over jou klagen. Gelukkig zijn er manieren om de overlast te beperken. Welke, dat lees je hier.
Manier #1: Te harde geluiden beperken
Huurwoningen hebben vaak dunne wanden. Daarom komt geluidsoverlast binnenshuis het meeste in flats en rijtjeswoningen voor. Gelukkig kun jij dit grotendeels beperken. Merk je bijvoorbeeld dat jij of een van je gezinsleden de radio en televisie steeds harder zet? Dan wordt het tijd om een gehoorapparaat te kopen. Bestel dan ook gelijk hoorapparaat batterijen, dan ben je in een keer klaar. Met een gehoorapparaat kan het volume weer omlaag, maar hoort degene met het apparaatje de geluiden juist harder. Zolang de batterijen tenminste werken. Daarom zijn zulke hoorapparaat batterijen erg belangrijk.
Met gehoorapparaten voorkom je niet alleen dat de radio en tv elke dag kneiterhard staan, maar ook dat er in huis veel geschreeuwd wordt. Bij veel mensen met gehoorproblemen is dit een geleidelijk proces. Eerst horen ze jou niet meer fluisteren, dan verstaan ze je niet als je met de rug naar ze toe staat te praten. Dit zijn vroege tekenen van gehoorschade. Als je die tekenen niet op tijd ziet, worden de problemen alleen maar groter. En moet je net als vroeger bij opa thuis hard praten of zelfs schreeuwen om een gesprek te voeren. Geluidsoverlast voor je buren? Gegarandeerd.
Manier #2: luide kinderen
Maar ook kinderen in huis kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Zoals huilende baby´s die drie huizen verderop nog te horen zijn. Daar kun je helaas niets aan doen. Maar broertjes en zusjes die elkaar krijsend de haren uittrekken, is wel degelijk een groot probleem. Voor de sfeer in huis en voor de band met je buren.
Kinderen spelen altijd wel een beetje wild. Maar er zijn grenzen. Luid joelend van de trap glijden bijvoorbeeld. Of krijsen. Als ouders moet je zulke grenzen stellen en zorgen dat je kinderen zich eraan houden. Zijn ze erg onrustig na een dag binnen zitten? Neem ze dan eens mee naar buiten. Ga bijvoorbeeld pingpongen in de tuin of naar de speeltuin om de hoek. Eenmaal uitgeraasd zijn ze weer welkom in huis. Dan maken ze namelijk een stuk minder lawaai.
Organiseer je een verjaardagsfeestje? Laat dit je buren van tevoren weten. Er komen immers een heel stel kinderen op bezoek. Dat betekent veel gezelligheid, maar automatisch ook geluidsoverlast. Als de buren dit maar van tevoren weten, zullen ze er geen problemen mee hebben.