Waarom koolmonoxidemelders ophangen?

Koolmonoxide is een gevaarlijke en giftige stof. Wanneer er koolmonoxide vrij komt in huis krijgen we dit vaak pas laat in de gaten. Soms zelfs zo laat dat mensen onwel worden en zichzelf niet meer in veiligheid kunnen brengen. Jaarlijks sterven in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen aan een koolmonoxidevergiftiging. Gelukkig bestaat er een eenvoudig maar zeer effectief middel om koolmonoxide op te sporen, namelijk een koolmonoxidemelder.

Wat maakt koolmonoxide gevaarlijk?

Inmiddels is duidelijk dat koolmonoxide tot gevolg kan hebben dat mensen onwel worden en zelfs kunnen overlijden. Dit gebeurt wanneer mensen te lang in een ruimte met een hoge hoeveelheid koolmonoxide verblijven. Het gevaar van koolmonoxide is dat we het niet kunnen ruiken, zien of proeven. Vaak hebben we het dus niet in de gaten, de vroege symptomen van een koolmonoxidevergiftiging worden in veel gevallen niet gelinkt aan deze giftige stof. Symptomen zijn: hoofdpijn, misselijk, vermoeid, verward, duizelig en in een laat stadium bewusteloosheid of zelfs overleiden.

De oplossing: koolmonoxidemelders

Best gevaarlijk dus, die koolmonoxide. Daarom is het van belang om maatregelen te nemen om jezelf en je huisgenoten te beschermen tegen deze stof. Door het ophangen van koolmonoxidemelders in huis wordt er in een vroeg stadium alarm geslagen. De koolmonoxidemelder zal alarm slaan voordat de hoeveelheid koolmonoxide gevaarlijke hoogtes bereikt. Zo kan men symptomen als verwardheid, duizeligheid en bewusteloosheid voorblijven en op een veilige manier het huis verlaten om hulp in te schakelen.

Waar worden koolmonoxidemelders opgehangen?

Voor een optimale werking en een zo vroeg mogelijk alarm in een gevaarlijke situatie moet de koolmonoxidemelder op de juiste plek hangen. Het is verstandig om koolmonoxidemelders op te hangen in ruimtes met verbrandingsapparaten, zoals een CV ketel of kachel. Hang hier de koolmonoxidemelder aan het plafond op 1 tot 3 meter afstand van het verbrandingsapparaat. Houdt altijd tenminste 30 centimeter afstand van muren, de beste plek is centraal in de ruimte. Voor een accurate meting moet de melder op voldoende afstand van ramen of andere lucht in- en uitlaten hangen. Toevoer van frisse lucht kan de meting namelijk verstoren. Hang het apparaat ook niet achter gordijnen, kasten of andere objecten, ook dit belemmerd een zuivere meting.

Wat te doen bij vermoede van koolmonoxidevergiftiging?

Heeft u geen koolmonoxidemelder en denkt u aan de hand van symptomen dat er sprake is van een koolmonoxidevergiftiging? Ga dan zo snel mogelijk naar buiten en zorg dat uw huisgenoten dit ook doen. Bel vervolgens 1-1-2. Deze stappen gelden overigens ook wanneer uw koolmonoxidemelder afgaat, zo snel mogelijk naar buiten en bel 1-1-2.